torsdag 8 maj 2008


Nästan inget av vikt!
Denna dag har vi nästan inte gjort något konstruktivt. Det känns lite märkligt men ändå befriande. Ingen löpning, ingen miljöträning och inget annat heller för den delen. Nja om sanningen ska fram, och det brukar den ju göra förr eller senare, så har vi faktiskt tränat på att hoppa idag. Lägg märke till hur Forshaga-
modellen av hopphinder ser ut. Kanske en framtida kommersiell produkt på den svenska marknaden? Gick väl sisådär om jag utgår från färdigt moment men alldeles utmärkt om syftet med övningen var att bara hoppa...

Dessa vackra hopphinder fanns utefter en sevärdhet benämnt Forshaga Kanal. Såg mest skitigt ut och inte som för 30 år sedan då vi åkte på timmermosorna genom kanalen. det är klart att vi hade nog inte ögon för det men roligt var det. Två slussportar senare var forsen avklarad och man flöt lugnt nedåt, ibland bogserad efter någon av Lusten-båtarna ned till Dyvelsten. Nog med historia, åter till nutid. Ser att min lilla vovve blir allt mer intresserad och det var nästan så att hon gick i vattnet idag. Men det är fel ställe så att säga, där kortet är taget är det tvärdjup och sanslöst strömmt - speciellt nu då snösmältningen har tagit fart.

Skyldig till upplösningen av gårdagens "cliffhanger" också. Att hundar, så också vi tvåbenta, har roller som vi intar - är inget nytt egentligen. Det märkliga med detta är vilka roller man väljer att ta om man ges möjlighet att ha ett fritt spelutrymme. Att Tessan tagit på sig rollen som initiativtagare till jakt har du nog förstått. Det är också ett av de beteenden som hon använder sig ofta av, dvs. det blir mer eller mindre självbelönande. Nicki är, då hon är ensam, en snäll individ som nästan aldrig skulle visa något typ av aggressivt beteende. Jag har under våra år tillsammans, faktiskt bara sett henne arg 1 gång. Vad händer då om man låter hundarna själva hantera sin omgivning? Jo, Tessan går igång på att något rör sig, spelar ingen roll vad. Detta belönas av Nicki (dvs. hon reagerar och agerar) som i sin tur omedelbart tar på sig rollen som familjens beskyddare och plockar fram nämnda beteende gentemot det som Tessan går igång på, även detta belönas men då av Tessan istället. Och så är racet igång!

Vad göra åt problemet för det är precis vad det är? Jo man måste ligga flera steg före hunden och själv ta på sig rollen att hantera situationen. Men hallå, kanske du tänker, varför inte avleda? Avledning i detta fall blir en belöning - men hur? Det tar hunden ett par tre gånger att finna kopplingen mellan din avledning och det som triggar igång dom och så var det kört. Vad kan man då göra i realitet för att lösa uppgiften. Ja, dels att träna dom mer var och en för sig. Att träna in andra typer av beteende då exempelvis en moped är i antågande. Ett beteende som kan användas är ligg eller sitt vilka dessutom ligger en bit från att jaga efter - eller hur? Detsamma kan man tänkas att göra för den andra hunden, det är bara att se till att ta itu med uppgiften.

Vad var det som hände då i episod 3? Jo det var en sädesärla som hoppade på tok för nära Tessan i samma veva som vi möter en av hundarna på granngatan. Tessan går igång på pippin och Nicki tolkar situationen som att hon ska skydda flocken. Såg nog lite komiskt ut med en hund till höger på väg ut på ett gärde, den andra hunden på väg snett framåt mot väster mot den andra hunden. Vad tycker du jag då skulle ha gjort, säkert inte skrattat som jag gjorde - trots allt hade jag koll på situationen?

I morgon är det tyvärr slut på arbetsveckan och man måste vara ledig ett par dagar. Du är väl bekant med uttrycket arbetsdag=glädjedag? Så då blir det att planera lördagens sök. Tänkte faktiskt delge dig den redan i morgondagens blogg.

Så fram tills dess, glöm inte bort att ha roligt!

Inga kommentarer: