söndag 6 juli 2008

"I'll be back!"
Denna klassiska filmreplik har jag lånat från den nuvarande guvenören i kalifornien. Ja, vi är faktiskt tillbaka på banan efter en rejäl avåkning och suttit fast i sandfållan, om du förstår hur jag menar...

Vill börja med att skicka ett stort tack till sökgänget som bistår i sina roller för att Tessan ska fortsätta utvecklas. Det har varit en lite strulig vecka (för kreativt tänkande) men, med facit i hand, måste jag säga att mina tankar ändå tydligen föll väl ut. Mitt recept, modell den korta, är som följer:
  • Utgå från vad Tessan är duktig på. Alltså påvisning
  • Påvisning är också sluthandling
  • Hur får man till en sluthandling, måste man ta den långa vägen?
  • Kan man baklängeskedja ett sökslag?

  • Gå ut och hitta figuranten tillsammans, ha lilla "julafton". Är inte ett dyft orolig för att detta skulle få hunden att sluta söka. Det hade hon ju ändå gjort förra helgen så... Syftet är att skapa intresse till att vilja gå ut och arbete
  • Tillbaka till stigen, skicka som vanligt
  • Stopp - tänk. Vi börjar med belöningen sedan lägger vi på hur man går tillväga för att få belöningen
  • Resten är egentligen inte intressant men vi gjorde som vanligt med lös sökrulle, ropa in och nytt påvis.
  • Stopp - resultat. Om metoden fungerar borde man snart kunna skicka ut hunden igen utan den inledande ritualen. Går hunden är allt okey, eller?
Och det gjorde den lille krabaten så bra att husse vart glad. Kunde till och med forcera i dagens övningar. Och fast det började ryka från hennes "hårddisk" så fixa hon alles.

Att hon sedan bet sönder locket till "non-spill"-vattenskålen måste man väl stå ut med, j...a hund...

Idag var det kryckor i skogen. En sökgäst tog sig fram med dessa hjälpmedel, imponerande vad man kan om man vill. Bra sök överlag idag. Är vi inte duktiga så säg. Att man alltid får svar som man inte vill ha eller att vissa mänskliga tillkortakommanden, ibland ställer till för våra "kämpar", det får vi ta.

Har precis kommit tillbaka från en väldigt regnig kvälltur. Gissa om vi är blöta igen? Tur att man har en öppen spis som man kan elda i. Hela familjen passade dessutom på att fixa kvällsmaten där, grillad korv med bröd. Det kan också vara en höjdare (ibland i alla fall)... På tal om väder så var det ett helt okey väder på fm innan vi började träna, såg till och med solen vid några tillfällen och då var jag garanterat euforisk...

Om en dryg vecka kör vi igen fast på nya plats, Hummletorp. Vi väntar redan på detta. Men nu får det vara slut med tjuvjakterna. Är det inte harar så är det dubbelbeckasiner. Och jag som inte ens har en fågelhund eller det är kanske därför som Nicki är så stor, hon är en fågelhund?

I morgon är en annan dag. Det är första dagen på resten av ditt liv. Vilka möjligheter!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tänk att baklänges kan bli så bra, alla (kanske) medel är tillåtna.
Syns te vecka.